030 2898939

Uw dierenarts in Utrecht

Bel ons voor een afspraak of bij spoed: 030-2898939
Openingstijden: ma t/m vrij: 09:00 – 19:00 uur en do: 09:00 – 18:00 uur
Adres: Kampereiland 13-15, 3524 CZ Utrecht
Contactgegevens & routebeschrijving

Kittens in de tuin

tuin

Inmiddels zijn mijn twee Heilige Birmaan kittens 6,5 maand oud. Zoals dit ras betaamt gedragen ze zich een beetje als hondjes. Als ik thuis kom, komen ze hard aanrennen om mij te begroeten. Ishani komt dan naast mijn voeten zitten en kijkt omhoog en begint luid te spinnen wanneer ik haar aai. En wanneer we de tuin in zijn geweest en ik even naar binnen ga, komt Stormy meteen achter me aan want hij wil dat ik er gezellig bij ben. En wanneer ik eenmaal weer richting tuin ga rent hij weer even enthousiast snel met me mee.

Een van de lastige keuzes waar je als eigenaar van een kat voor komt te staan is moet ik ze nu wel of niet naar buiten laten? Als dierenarts zie ik helaas te vaak (jonge ) katten die onder een auto, scooter of fiets zijn gekomen, met alle nare gevolgen van dien. Maar  ik weet ook hoezeer ik zelf kan genieten van de buitenlucht en de natuur. Ik moet er niet aan denken om huisarrest te hebben. Wat dan? Ik koos voor een tussenoplossing, namelijk mijn tuin afzetten zodat de katten wel lekker naar buiten kunnen maar niet op straat, en daar genieten ze zichtbaar van.

Er zijn meerdere methoden die je kan gebruiken om je tuin af te zetten. Je kan gaas aan de bovenkant in een hoek van 45 graden naar binnen laten gaan. Dit is ook de methode die ze vaak in dierentuinen gebruiken. Het nadeel van deze methode is dat katten van buiten wel in jou tuin kunnen komen maar er weer niet uit kunnen.

Een andere methode is een rolsysteem die boven op de schutting wordt geplaatst. Als de kat springt zal hij proberen zich vast te houden aan de rol wat niet gaat waardoor hij weer naar beneden valt. Voor wie benieuwd is naar dit systeem, hier een paar websites met foto’s: http://www.kattenbeveiliging.nl of http://catproofgardens.eu/nl/.

Eigenlijk is er voor elke tuin wel een oplossing te bedenken die er voor zorgt dat uw kat op een veilige manier kan genieten van de buitenlucht. Maar ik besef ook dat niet iedere katteneigenaar een tuin heeft. Voor eigenaren die hun kat liever niet los op straat willen laten lopen, zijn er een aantal dingen die het leven van de binnen kat kunnen veraangenamen. Zo is er bijvoorbeeld een hele creatieve geest geweest die een soort reuzenhamsterwiel voor katten heeft bedacht, zodat katten daar heerlijk in kunnen rennen; Catswheel genaamd http://catswheel.nl/.

Maar u hoeft geen grote investeringen te doen (zo’n Catswheel is helaas niet goedkoop) om het uw binnen kat toch naar de zin te maken.

U kunt bijvoorbeeld op heel eenvoudige wijze van een paar closetrollen een puzzel maken voor uw kat, zodat ze in uw afwezigheid toch nog wat te doen heeft. Ook helpt het om in uw huis op verschillende hoogtes loopplanken en ligplekjes te creëren, zodat u het oppervlakte van de beschikbare ruimte voor uw kat vergroot. Door uw kat de gelegenheid te geven tot klimmen en op hoge plekken te liggen, maakt u uw woning tot een interessantere leefomgeving. In tegenstelling met ons mensen, zijn katten geen twee dimensionele bewoners maar prefereren ze een drie dimensionele habitat.

Inmiddels geniet ik van de kapriolen die de kittens in tuin uithalen en kan ik ze er met een gerust hart laten genieten van de buitenlucht.

Neem gerust contact met ons op voor vragen of advies.

Meer informatie

Via onderstaande pagina’s vindt u meer informatie over onze dierenartsen, onze kliniek, over katten en de behandelingen en de overige dieren.

 

 

Comments are closed.


© Dierenkliniek Lunetten 2024  | webhosting: Crooijmans ICT