030 2898939

Uw dierenarts in Utrecht

Bel ons voor een afspraak of bij spoed: 030-2898939
Openingstijden: ma t/m vrij: 09:00 – 19:00 uur en do: 09:00 – 18:00 uur
Adres: Kampereiland 13-15, 3524 CZ Utrecht
Contactgegevens & routebeschrijving

Voeding begeleiding

Voeding op maat

Op de praktijk wordt extra aandacht besteed aan de voeding voor onze huisdieren. Voeding is de manier om problemen te voorkomen en verhelpen. Zo zijn er veel aandoeningen waarbij alleen een dieetwissel genoeg kan zijn en pillen er niet aan te pas hoeven te komen. Dit is voor veel eigenaren echt een uitkomst.

Tijdens een voedingsconsult wordt er bekeken wat de klachten zijn en hoe we dat kunnen oplossen met de juiste voeding. Ook voedingswensen worden hier in mee genomen. Zo kan een glutenvrij dieet voor de kat heel erg handig zijn als je een klein kindje rond hebt kruipen met gluten intolerantie. Hier kunnen ook vragen aan het licht komen zoals wel of geen granen etc.

Overgewicht
Op de praktijk zien we veel honden en katten met overgewicht. Uit een recent onderzoek van de faculteit Diergeneeskunde bleek dat zeker de helft van de honden en katten in Nederland te zwaar zijn. Dit is in de afgelopen jaren echt toegenomen. Het is zelfs zo toegenomen dat de cijfers tegenwoordig erg lijken op de Amerikaanse huisgenoten. Voorheen zaten we hier ver onder. Dit maakt overgewicht een van de hoofdoorzaken van ziektes bij huisdieren in Nederland. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Gewrichtsproblemen
  • Diabetes
  • Hart en longziektes
  • Huidproblemen
  • Slechte weerstand
  • Een groot risico op narcose
  • Blaas kristallen
  • Leveraandoeningen

De opsomming zijn slechts enkele van de problemen die kunnen ontstaan bij een ongezond lichaamsgewicht.

Er is een onderzoek gedaan naar de levenslengte van een hond met overgewicht. Een groep labradors hebben ze het hele leven van de honden gevolgd. De helft van de honden hebben ze 25% minder gevoerd dan de controlegroep. De groep die hun hele leven heel slank zijn geweest heeft 2.5 jaar langer geleefd met minder gezondheidsproblemen als de zwaardere controlegroep. Na deze studie zijn er nog een aantal soortgelijke studies uitgevoerd met dezelfde resultaten. Hoe mooi zou het zijn als we 2.5 jaar langer van onze lieve dieren kunnen genieten.*

Twijfelt u of uw hond of kat wat moet afvallen of een andere voeding nodig heeft, dan kunnen we u daarin begeleiden. In het traject gaan we kijken hoeveel het dier weegt en wat een beter gewicht zou zijn. Bij de eerste afspraak wordt bekeken of er naast de voedingsadvies ook gezondheidsproblemen kunnen zijn waardoor een consult bij de dierenarts nodig zou zijn. Soms komen er dan dingen aan het licht waar we rekening mee moeten houden. Ook gaan we kijken wat ze over een dag eten en hoeveel ze eten. In veel gevallen is het niet nodig om van voer te veranderen. Als het wel nodig is om naar een andere voeding te kijken kunnen we u daarin begeleiden. Om met succes af te gaan vallen spreken we 1 keer in de maand af om te wegen en te evalueren hoe het gaat, hierbij kunnen we de voedingsadviezen ook weer aanpassen indien nodig.

*( Kealy, R.D., Lawler, D.F., Ballam, J.M., Mantz, S.L., Biery, D.N., Greeley. E.H., & Stowe, H.D. (2002). Effects of diet restriction on life span and age-related changes in dogs. Journal of the American Veterinary Medical Association, 220, 1315-1320.)


© Dierenkliniek Lunetten 2024  | webhosting: Crooijmans ICT