030 2898939

Uw dierenarts in Utrecht

Bel ons voor een afspraak of bij spoed: 030-2898939
Openingstijden: ma t/m vrij: 09:00 – 19:00 uur en do: 09:00 – 18:00 uur
Adres: Kampereiland 13-15, 3524 CZ Utrecht
Contactgegevens & routebeschrijving

De maand van autisme

pag 3April is de maand waarbij extra aandacht wordt gegeven aan onze medemensen in het autistisch spectrum. Nu heb ik hier een speciale band mee omdat mijn zoon autistisch is. Dankzij hem heb ik een heel andere blik op onze medemensen gekregen en heb ik over de hele wereld nieuwe vrienden gekregen (ouders van autistische kinderen).

Wat heeft dat met dieren te maken zou je jou kunnen afvragen… Ik liep al vaker te verkondigen dat er vergelijkingen te trekken zijn tussen katten en mensen in het autistisch spectrum toen ik een jaar of 10 geleden het boek “All Cats Have Asperger Syndrome” tegen kwam.

Zo ga je bijvoorbeeld liever niet meteen op een autistisch kind af, vooral niet in een drukke situatie. Mensen in het spectrum hebben namelijk snel last van prikkels omdat ze die minder snel kunnen remmen.

Ook katten vinden het vaak niet fijn als we plotseling op hun afkomen. Hoe vaak horen we mensen niet verkondigen: “Ik hou niet van katten maar om de een of andere reden komen ze juist altijd naar mij toe”. De verklaring voor dit fenomeen is dat mensen die niet van katten houden vaak gewoon rustig op de bank gaan zitten als ze op bezoek zijn en niet meteen naar de kat toe lopen, waardoor ze de kat de kans geven om op haar eigen tempo de visite te begroeten.

Nu bof ik, want Ik hou van katten en zeker ook van mijn hele speciale zoon. Temple Grandin, een van de bekendste autisten zegt, dat als er geen autisten zouden bestaan wij nog in een grot zouden zitten, en daar zit ook een kern van waarheid in, want veel bijzondere mensen zijn/waren autistisch. Wist u dat er bijvoorbeeld beweerd wordt dat Albert Einstein autistisch was? Maar ook Steve Jobs, Mozart, Tom Hanks, Andy Warhol, Thomas Jefferson, Vincent van Gogh zouden binnen het spectrum vallen. En zo gaat de lijst maar door.

 

In april, de maand van autisme, zou ik dan ook graag wat extra aandacht willen vestigen op de mensen binnen het autistisch spectrum, zodat er een beetje meer begrip voor deze bijzondere groep medemensen ontstaat. Op 2 april start er tevens een nieuwe stichting voor autisme, genaamd Stichting Autisme Helden. Kent u iemand in het spectrum neemt u dan rustig een kijkje op deze site  www.autismehelden.nl. In de tussentijd kunt u genieten van een paar foto’s uit het boek “All Cats Have Asperger Syndrome”, Met dank aan Kathy Hoopman (auteur )

Gaby


Meer informatie

2 Responses to De maand van autisme


© Dierenkliniek Lunetten 2024  | webhosting: Crooijmans ICT