030 2898939

Uw dierenarts in Utrecht

Bel ons voor een afspraak of bij spoed: 030-2898939
Openingstijden: ma t/m vrij: 09:00 – 19:00 uur en do: 09:00 – 18:00 uur
Adres: Kampereiland 13-15, 3524 CZ Utrecht
Contactgegevens & routebeschrijving

De ene castratie is de andere niet

droppie2 11-09

Wat maakt de ene dierenarts anders dan de andere? Als klant heeft u dat niet altijd door en daarom dacht ik, laat ik vandaag een voorbeeld opschrijven.

Zoals velen van jullie weten, is een van onze doelen om in onze praktijk zo katvriendelijk mogelijk te werken. We zoeken daarom steeds naar betere manieren om katten te behandelen. Dat doen we natuurlijk ook voor de andere diersoorten, maar ik wil vandaag graag een voorbeeld geven om te laten zien hoe wij onder andere steeds opnieuw zoeken naar manieren om katvriendelijker te werken.

Het voorjaar komt er aan en dan is het weer de tijd voor castraties bij de katers. Er zijn meerdere goede redenen om een kater te castreren. Zo blijkt uit onderzoek dat ongecastreerde katers een kortere levensverwachting hebben, aangezien zij een veel groter territorium hebben dan gecastreerde katers en vaak gaan zwerven op zoek naar een krolse poes. Dit verhoogt het risico om aangereden te worden of erger. Daarnaast heeft een ongecastreerde kater meer kans op bepaalde dodelijke ziektes zoals leukemie en katten aids omdat een ongecastreerde kater nu eenmaal meer vecht en ook een mooie dame liefkozend zwanger wil maken. Tenslotte markeren ongecastreerde katers hun territorium met hun urine, die dan ook een zeer penetrante geur heeft. Hun huis waar ze wonen maakt uiteraard ook deel uit van het territorium, dus u kunt zich voorstellen met welk parfum u begroet wordt bij binnenkomst in uw eigen huis wanneer uw kater daar gemarkeerd heeft.

Maar goed, hoe onderscheiden wij ons met het castreren van katers. Om de risico’s en bijwerkingen van de narcose te verminderen, geven wij de katers eerst een hele lichte sedatie, waarna we ze dieper in slaap brengen met behulp van gasnarcose wanneer we ze castreren. Zo zijn de katers weer sneller wakker en voelen zich weer snel fit. Daarnaast is er ook een bijkomend en veel belangrijker voordeel, namelijk door de gasnarcose krijgen de katers extra zuurstof. We weten dat een klein percentage van katten een hartprobleem heeft wat we niet kunnen horen wanneer we naar het hart luisteren. Het betreft namelijk een hartspier probleem. De injectienarcose die normaal gesproken gebruikt wordt bij het castreren van katers kan dit probleem juist verergeren waardoor een kater een ernstig hartprobleem kan ontwikkelen en in weliswaar zeldzame gevallen plotseling kan komen te overlijden. Doordat we extra zuurstof geven bij gasnarcose en ook minder van de injectienarcose hoeven te gebruiken wanneer we gasnarcose toepassen wordt de risico hierop beduidend kleiner (ook al is het nooit voor 100% te voorkomen). En dat is natuurlijk wel zo katvriendelijk J

 

Comments are closed.


© Dierenkliniek Lunetten 2024  | webhosting: Crooijmans ICT