030 2898939

Uw dierenarts in Utrecht

Bel ons voor een afspraak of bij spoed: 030-2898939
Openingstijden: ma t/m vrij: 09:00 – 19:00 uur en do: 09:00 – 18:00 uur
Adres: Kampereiland 13-15, 3524 CZ Utrecht
Contactgegevens & routebeschrijving

Altijd maar hetzelfde eten

toendra“Gek he, dat mijn kat het helemaal niet erg vindt om altijd maar het zelfde te eten. Dat is bij mensen heel anders, die willen elke dag wat anders eten”, zei de vrouw, die trouw het dieetvoer voor haar kat kwam halen, terwijl ze aan de balie stond. Het grappige is juist, dat veel eigenaren precies het tegenovergestelde denken, namelijk dat hun dier van afwisseling houdt, net als zij zelf. Wanneer een eigenaar van de dierenarts het advies krijgt om de hond of kat vanaf nu alleen nog maar een bepaald dieetvoer te geven, zoals bijvoorbeeld een nierdieet of blaasgruisdieet, denkt de eigenaar vaak dat zijn of haar huisdier het helemaal niet prettig zal vinden om altijd maar hetzelfde te eten. Maar dat is dus geredeneerd vanuit onze eigen beleving en niet vanuit die van het dier. Heel veel katten vinden het juist prettig om elke dag hetzelfde te eten. En ook honden hebben daar geen moeite mee.

En ook het geven van lekkertjes tussendoor, snoepjes en andere kleine snackjes aan je huisdier is typisch iets wat vanuit ons eigen menselijke gezichtspunt gedaan wordt. Natuurlijk kan een dier het heel erg lekker vinden om een snoepje te krijgen, maar een dier geeft daar niet dezelfde betekenis aan als wij bij het eten van een taartje. Het geven van snoepjes is leuk omdat het ons een goed gevoel geeft, maar het is niet noodzakelijk. Gelukkig begrijpen de fabrikanten van dieetvoeders heel goed hoe belangrijk deze kleine gebaren zijn voor eigenaren en de band met hun huisdier, en zijn er verschillende soorten snoepjes te verkrijgen die heel goed samen kunnen gaan met een dieetvoer.

Natuurlijk begrijpt iedere eigenaar dat de dierenarts het advies om dieetvoer te geven doet in het belang van de gezondheid en het welzijn van het dier, en dat het dus belangrijk is om het dieetvoer te blijven geven. Maar wat veel eigenaren niet weten is dat dieetvoeders zo zijn uitgebalanceerd wat betreft mineralen en eiwitten, dat het eigenlijk allemaal heel nauw luistert. Zodra een dier wat op dieetvoer staat, tussendoortjes krijgt, of met enige regelmaat ander voer, wordt eigenlijk het beoogde effect van het dieetvoer teniet gedaan. En dan is het eigenlijk gewoon net alsof je helemaal geen dieetvoer geeft voor wat betreft de gezondheid en het welzijn van het dier.
Ons advies is dan ook om nooit zomaar het dieetvoer te stoppen en als je iets anders wilt geven aan je dier, altijd eerst even na te vragen bij de dierenarts of dit kan zonder nadelige gevolgen voor het dieetvoer. Wij adviseren u graag en wellicht zijn er speciale snoepjes die u wel mag geven in combinatie met het dieet van uw dier. Of als uw dier het dieetvoer niet (meer) lekker vindt, dan helpen wij u graag bij het vinden van een goed alternatief.

 

Comments are closed.


© Dierenkliniek Lunetten 2024  | webhosting: Crooijmans ICT