030 2898939

Uw dierenarts in Utrecht

Bel ons voor een afspraak of bij spoed: 030-2898939
Openingstijden: ma t/m vrij: 09:00 – 19:00 uur en do: 09:00 – 18:00 uur
Adres: Kampereiland 13-15, 3524 CZ Utrecht
Contactgegevens & routebeschrijving

Voeding en huisvesting reptielen

Voeding is erg belangrijk. Verkeerde voeding kan leiden tot vele ziekten, afwijkingen en stress. Laat je vooral goed voorlichten over de precieze behoeften van je reptiel. De meeste slangen eten knaagdieren, maar er zijn bijvoorbeeld ook visetende slangen. Een dier kan eten weigeren als het wordt aangeboden op verkeerde tijden (bijv. overdag als het een nachtdier is), op een verkeerde manier (bijv. dood in plaats van levend) of in de verkeerde vorm (bijv. muis voor een viseter).  Ook kunnen reptielen eten weigeren als de temperatuur te laag of te hoog is, ze zich niet veilig voelen in het terrarium doordat er te weinig of de verkeerde dingen in staan, ze belaagd worden door soortgenoten in hetzelfde terrarium, ze zwanger zijn of als ze in winterslaap zijn of ziek zijn.

Reptielen die veel fruit eten kunnen dunne ontlasting hebben, dit hoeft niet afwijkend te zijn. Constipatie komt vrij veel voor en is wel afwijkend.

De reptielen moeten elke dag de beschikking hebben over schoon water.

Er gaat helaas regelmatig iets mis in de voeding of huisvesting en dat resulteert op korte, of soms lange termijn, in gezondheidsproblemen. Sommige relatief onschuldige, maar vaak helaas toch ook ernstige of zelfs levensbedreigende problemen.

Dit is over het algemeen ook specifiek voor de soort, bijvoorbeeld een waterschildpad met verdikte oogleden of tranende ogen heeft meestal een vitamine A tekort, terwijl een landschildpad met verdikte oogleden of tranende ogen nooit een vitamine A tekort heeft.

Een longontsteking zal bij een waterschildpad opvallen, doordat hij moeite heeft met zwemmen of scheef zwemt wanneer deze longontsteking eenzijdig is, terwijl bij andere soorten een afwijkende ademhaling, slijm rond bek en neus eerder zal opvallen. Slijm rond de bek kan ook wijzen op een probleem in de bek.

Tijdelijk niet eten, is niet bij elke soort reden tot zorg. Er zijn dieren die een winterslaap houden en daarom in de winterperiode niet eten. Sommige zwangere vrouwtjes eten aan het einde van de dracht niet meer, en sommige reptielen eten niet vlak voor hun vervelling. Andere soorten eten dagelijks (en dan is het uiteraard wel meteen reden tot ongerustheid als je dier niet eet), terwijl andere 1 keer per week eten.

Adres- en contactgegevens

Dierenkliniek Lunetten
Kampereiland 13-15
3524 CZ Utrecht
030 – 289 8939
info@dierenklinieklunetten.nl

Wij zijn elke werkdag vanaf 09.00 uur telefonisch bereikbaar.

Openingstijden

Maandag: 09:00 – 19:00 uur
Dinsdag: 09:00 – 19:00 uur
Woensdag: 09:00 – 19:00 uur
Donderdag: 09:00 – 19:00 uur
Vrijdag: 09:00 – 19:00 uur
Zaterdag: Gesloten
Zondag: Gesloten

Behandelingen zijn vanaf 10:00 uur.


© Dierenkliniek Lunetten 2024  | webhosting: Crooijmans ICT