030 2898939

Uw dierenarts in Utrecht

Bel ons voor een afspraak of bij spoed: 030-2898939
Openingstijden: ma t/m vrij: 09:00 – 19:00 uur en do: 09:00 – 18:00 uur
Adres: Kampereiland 13-15, 3524 CZ Utrecht
Contactgegevens & routebeschrijving

Puppy’s bij Karin

Tundra-pups4

Al een aantal jaar is onze wens om een keer een nestje puppy’s te fokken. Toen die wens ontstond en wat meer vorm begon te krijgen hebben we een kennelnaam aangevraagd, namelijk Djimba’s Place, die naam is afkomstig van ons eerste duitse doggenmeisje, een geweldige zwarte herplaatsdame. Helaas is ze inmiddels alweer bijna 4 jaar niet meer bij ons.

Nu we de juiste teef hebben gaat dat eindelijk gebeuren. Tundra kwam bij ons wonen op 28 februari 2015 en heeft zich ontwikkeld tot een mooie sierlijke dame met een geweldig stabiel, makkelijk karakter en hele mooie bewegingen. Tundra vind eigenlijk alles en iedereen leuk en het leven is 1 groot feest. Gelukkig waren alle gezondheidsonderzoeken ook prima. Ik had al een aantal keer bij leuke fokker naar de aanwezige reuen gekeken en toen ik ze wat beter leerde kennen is onze keuze gevallen op Esyn Z. Damhir van ‘t Brokske. Een hele lieve en makkelijke reu die qua bouw en formaat perfect bij onze Tundra past. Toen Tundra loops werd op 17 januari kwam de vervulling van onze wens ineens een heel stuk dichterbij. We zijn bij haar progesteron gaan testen om te kijken wanneer het beste moment was om haar te laten dekken, en bij de derde keer testen kregen we groen licht op 28 januari en konden we bij Esyn op bezoek. Gelukkig vond Tundra hem meteen leuk en ging de dekking heel soepel. Op 29 januari mocht ze hem nogmaals ontmoeten en ook dat verliep voorspoedig.

 

 

Het viel me na de 1e dekking al op dat ze heel subtiel van gedrag veranderde, dus ik had er ook meteen een goed gevoel bij. In de weken die volgden werd het steeds duidelijker, Tundra was dragend. Op 29 februari hebben we een echo laten maken en mijn vermoeden was juist, ze krijgt veel puppy’s. Honden hebben namelijk 2 baarmoederhoornen en aan 1 kant waren er zo al 5 te zien en hij heeft niet de hele hoorn tot achterin bekeken. Kortom het was erg gezellig in haar buik en het voorspelde een drukke boel te worden bij ons thuis. Tijdens de dracht bleef ze lekker haar leuke stabiele zelf en merkten we na een week of 5 dat ze iets minder hard ging rennen.

Precies op de uitgerekende datum zijn de puppy’s geboren, namelijk op vrijdag 31 maart. In de dagen daarvoor rommelde er wel iets, maar er gebeurde niet veel, op donderdagmiddag werd ze onrustiger, ging ze graven en hijgen, dus toen was er zeker wel wat gaande. Het duurde tot vrijdagochtend 7.55 voor de eerste pup geboren werd. 2 uur later volgde nummer 2, daarna ging het vlotter, uiteindelijk zijn er 12 pups geboren in 12 uur tijd, helaas was de 6e pup levenloos en heb ik daar geen verandering in kunnen brengen. Een kleine 10 uur na de geboorte van de eerste pup stagneerde het een beetje, ik voelde ook dat de pups die er nog in zaten niet verder opschoven richting het bekken, dus heb ik haar ondersteund met Oxytocine. Daar reageerde ze goed op en het ging weer een stuk vlotter. De laatste pup heeft het wel erg moeilijk gehad maar hij doet het nu gelukkig heel erg goed. Uiteindelijk zijn er nu 8 reuen en 3 teven (en nog 1 doodgeboren teefje), dus een heel elftal om voor te zorgen.

 

Het was een geweldige ervaring om van zo dichtbij mee te maken en Tundra heeft de bevalling echt geweldig doorstaan, ze was heel rustig, alleen de geboorte van de eerste pup was even iets pijnlijk, maar daarna ging het heel soepel.

We helpen haar wel met gaan liggen, om te zorgen dat alle pups veilig zijn. Het is namelijk nog best lastig met 11 rondkruipende pups om een veilig plekje te vinden om te kunnen gaan liggen. Ook als er een pup afdwaalt halen we die weer terug voor haar. Een pupje wat afdwaalt laat dat luidkeels weten, dus dan weten wij dat ook meteen.

Er waren tijdens de bevalling een paar nageboortes achtergebleven, maar weer met behulp van Oxytocine zijn die ook allemaal tevoorschijn gekomen. Tundra en haar 11-tal maken het goed, de pups groeien goed en Tundra vind alles prima. Stiekem vind ze het heerlijk dat ze zich weer een stuk makkelijker kan bewegen.

 

Inmiddels zijn de pups een week oud en doen ze het heel erg goed. Ze zijn in de woonkamer geboren en groeien daar ook op, zodat ze alle huiselijke geluiden gewend zijn. We hebben ook een dochter van 16 maanden, ratjes en katten, dus ook kinderen en andere huisdieren zal voor de pups heel normaal zijn. We kijken ernaar uit om ze de eerste stappen in de wereld te laten meemaken en gaan van alles met ze ondernemen om de socialisatie zo goed mogelijk te laten verlopen zodat ze de best mogelijke start krijgen om net zulke leuke, makkelijke en stabiele dogjes te worden als hun ouders.

 

Comments are closed.


© Dierenkliniek Lunetten 2024  | webhosting: Crooijmans ICT