030 2898939

Uw dierenarts in Utrecht

Bel ons voor een afspraak of bij spoed: 030-2898939
Openingstijden: ma t/m vrij: 09:00 – 19:00 uur en do: 09:00 – 18:00 uur
Adres: Kampereiland 13-15, 3524 CZ Utrecht
Contactgegevens & routebeschrijving

Een konijn aanschaffen

Konijnen zijn geliefd als huisdier, maar helaas zien we dat er soms toch nog wat misverstanden bestaan bij eigenaren over wat een konijn nodig heeft om een lang en gezond leven te kunnen hebben.

Konijnen zijn echte groepsdieren en is het voor een konijn uitermate belangrijk om samen met soortgenoten te leven. Over het algemeen is de beste match een gecastreerde rammelaar met een (gecastreerde) voedster. Twee rammelaars samen gaat ook nog wel eens, zolang er maar geen dame in beeld komt, anders is het risico op gevechten namelijk vrij groot. En zodra rammelaars gaan vechten, zullen ze blijven vechten tot er eentje het veld ruimt of overlijdt. Twee voedsters samen kan goed gaan wanneer je bijvoorbeeld twee zusjes uit hetzelfde nest neemt en beide dames laat castreren. Moeder dochter wil ook nog wel goed gaan.

Konijnen kun je niet zomaar bij elkaar zetten als ze volwassen zijn, daar konijnen erg territoriaal kunnen zijn. Wanneer er een klik is tussen de konijnen en je daarnaast zorg draagt voor een goede introductie van de nieuwe vriendjes, kan het heel goed gaan. Twee jonge konijntjes aanschaffen kan uiteraard ook, maar het kan zijn dat ze vanaf het moment dat ze geslachtsrijp worden, meestal is dat zo vanaf de leeftijd van 3 maanden, toch gaan vechten.

Denk bij de aanschaf van een konijn, of het zoeken van een nieuwe vriend(in) voor je konijn ook eens aan het asiel, daar zitten veel leuke konijntjes, en soms ook al koppels, die een goed huis zoeken. Vaak kun je in het asiel al kijken of er een klik is met het konijn wat je al hebt, zij zullen dan helpen bij de eerste “date”.

Tegenwoordig zien we het steeds minder, konijnen in een kleine houten hok in de achtertuin. En daar zijn we heel blij mee! Konijnen zijn echt geen hok diertjes en hebben veel ruimte nodig om gezond en blij te kunnen leven. Een oppervlakte van 6 m2 voor 2 konijnen is het absolute minimum met ook mogelijkheid tot loslopen. Als dit niet kan is het minimum 10 m2 voor 2 konijnen. Ook de voeding word steeds beter verzorgt voor konijnen. Veel verse grassen en kruiden, onbeperkt hooi en een klein schepje brokjes is meer dan zat.

Konijnen zijn er in verschillende formaten, kleuren, en vachtstructuren, met of zonder hangoren. Meestal zijn de konijnen die als huisdier gehouden worden afkomstig uit dierwinkels (dit zijn vaak kruisingen tussen verschillende rassen) of afkomstig van een (hobby)fokker.

Adres- en contactgegevens

Dierenkliniek Lunetten
Kampereiland 13-15
3524 CZ Utrecht
030 – 289 8939
info@dierenklinieklunetten.nl

Wij zijn elke werkdag vanaf 09.00 uur telefonisch bereikbaar.

Openingstijden

Maandag: 09:00 – 19:00 uur
Dinsdag: 09:00 – 19:00 uur
Woensdag: 09:00 – 19:00 uur
Donderdag: 09:00 – 19:00 uur
Vrijdag: 09:00 – 19:00 uur
Zaterdag: Gesloten
Zondag: Gesloten

Behandelingen zijn vanaf 10:00 uur.


© Dierenkliniek Lunetten 2024  | webhosting: Crooijmans ICT