030 2898939

Uw dierenarts in Utrecht

Bel ons voor een afspraak of bij spoed: 030-2898939
Openingstijden: ma t/m vrij: 09:00 – 19:00 uur en do: 09:00 – 18:00 uur
Adres: Kampereiland 13-15, 3524 CZ Utrecht
Contactgegevens & routebeschrijving

Veelvoorkomende ziektes bij Gerbils

Tumoren

Tumoren komen ook voor bij gerbils. Zo zie je tumoren in de geurklier op de buik vooral bij oudere gerbils. Deze kunnen soms op zweren lijken maar verspreiden zelden.

Huid tumoren komen ook vaak voor.

Inwendige tumoren zijn lastiger te ontdekken. Vaak zijn deze dieren slomer, eten slecht, hebben buik pijn en diarree soms met bloed erbij.

Eierstok cyste

Bij oudere vrouwelijk gerbils kan naast eierstok tumoren ook eierstok cystes voorkomen. De dieren zijn sloom, eten slecht, kunnen uitgedroogd worden. Bij deze gerbil is de eierstok verwijderd. Voor de operatie woog ze 87 gram na de operatie 67 gram.

Massa in de oor

Ongeveer de helft van de gerbils van 2 jaar en ouder krijgt een gezwel in de oor. De oorzaak is een ophoping van keratine waardoor de huidcellen in de gehoorgang zich ophopen. Ook al is het niet een echte tumor, als het te groot wordt kan deze ophoping het trommelvlies naar binnen drukken met als gevolg dat de gerbil aan doof wordt aan dat oor. Op tijd de massa verwijderen is de beste behandeling. Infecties kunnen een mogelijke oorzaak zijn evenals een erfelijke basis.


© Dierenkliniek Lunetten 2024  | webhosting: Crooijmans ICT