030 2898939

Uw dierenarts in Utrecht

Bel ons voor een afspraak of bij spoed: 030-2898939
Openingstijden: ma t/m vrij: 09:00 – 19:00 uur en do: 09:00 – 18:00 uur
Adres: Kampereiland 13-15, 3524 CZ Utrecht
Contactgegevens & routebeschrijving

Tyzzer ziekte bij Gerbils

Een van de meest voorkomende infecties bij gerbils is de ziekte van Tyzzer welke veroorzaakt wordt door de bacterie Clostridium piliforme. Deze infectieziekte veroorzaakt heftige buikpijn en diarree. De besmetting vindt plaats door voer, water of bodembedekking die besmet is.

Jonge en gestreste dieren lopen een verhoogd risico omdat ze een verminderde weerstand hebben. Ook dieren die al ziek zijn door een andere oorzaak lopen een verhoogd risico. Het sterftecijfer is erg hoog, zo tegen de 70%.

Symptomen van Tyzzer

  • gebogen houding
  • ruwe vacht
  • sloom gedrag
  • verminderde eetlust
  • waterige diarree
  • buikpijn
  • uitdroging

Een diagnose stellen

Het is bij deze ziekte erg lastig een zekere diagnose te geven. Meestal zal er aan de hand van de symptomen een behandeling met antibiotica ingesteld worden, maar omdat de bacterie zich in de cellen van de darmen en de lever bevindt is deze slecht bereikbaar voor antibiotica. Daarbij zullen eventuele aansterkende behandeling gegeven worden zoals een infuus bij uitdroging en speciale voeding om de gerbil te laten aansterken. Hygiëne is ook bij deze ziekte van groot belang en het hok zal goed ontsmet moeten worden.

Huisvesting en verzorging

Als uw gerbil de ziekte van Tyzzer heeft dan moet die geïsoleerd worden van de andere dieren. Een gerbil met deze ziekte is ernstig ziek en verzwakt. Ondanks een goede behandeling en verzorging kan de ziekte fataal zijn. Verder is het belangrijk de omgeving goed te ontsmetten.

Voorkom besmetting bij de andere dieren door steeds uw handen goed te wassen en ontsmetten voor u ze gaat voeren. Gooi alle ondergrond weg en maak alles goed schoon. Vergeet hierbij ook niet de voer en water bakken.

Preventie van Tyzzer

Door de hok en voer/drinkbakken goed schoon te houden en ontlasting en urine regelmatig te verwijderen en de bodembedekking schoon te houden loopt u minder kans dat uw gerbils deze (en andere besmettingen) oploopt. Indien mogelijk zet geen gerbils van verschillende leeftijden bij elkaar en bij het erbij plaatsen hou de nieuwe diertjes een tijd apart tot dat u overtuigd bent dat ze gezond zijn. Zorg er ook voor dat uw gerbils niet besmet kunnen worden door wilde huismuizen.


© Dierenkliniek Lunetten 2024  | webhosting: Crooijmans ICT