030 2898939

Uw dierenarts in Utrecht

Bel ons voor een afspraak of bij spoed: 030-2898939
Openingstijden: ma t/m vrij: 09:00 – 19:00 uur en do: 09:00 – 18:00 uur
Adres: Kampereiland 13-15, 3524 CZ Utrecht
Contactgegevens & routebeschrijving

Rode neus (nasale dermatitis) bij Gerbils

Soms zie je bij gerbils een rode neus of een ontsteking van de huid rondom de neus. De oorzaak van deze aandoening is nog niet helemaal duidelijk. Een mogelijke verklaring is dat de gerbil porfyrine, wat door de hardere klieren bij de ogen wordt geproduceerd, tijdens het wassen over zijn kop en lichaam verspreidt.

Porfyrine

Porfyrine is een pigment wat in bloedcellen metalen zoals magnesium en ijzer bindt. Het geeft ook de kleurcomponent aan bloed omdat het een diep paarse kleur heeft.

In gerbils zien we (net als bij ratten) in perioden van stress ongebonden porfyrine dat via de traanbuisjes een rode verkleuring van de ogen en neus kunnen geven. Vaak wordt deze kleurstof verward met bloed.

De porfyrine afscheiding veroorzaakt irritatie van de huid waardoor de gerbil soms continue eraan gaat zitten krappen. Als de oorzaak van de profyrine niet gevonden wordt, dan kan er secondair een bacteriële ontsteking met als gevolg krabben en open wonden ontstaan.

Oorzaken porfyrine

Porfyrine afscheiding kan de volgende oorzaken hebben:

  • meer dan 50% lucht vochtigheid
  • verkeerder voeding
  • onderliggende ziekte
  • ruzie met hokgenoten
  • te kleine hok in verhouding tot het aantal gerbils

Een andere mogelijke verklaring is dat er kleine schaafwondjes op en rond de neus ontstaan door het graafgedrag van de gerbil, en dat deze wondjes kunnen gaan ontsteken wanneer de bodembedekking niet schoon is. Omgevingsstress en een te hoge luchtvochtigheid (let op dat de drinkfles niet lekt!) zijn risicofactoren: gestreste gerbils besteden meer tijd aan graven en hebben een hogere traanproductie.

Een kale neusrug wordt meestal veroorzaakt door traliebijten.


© Dierenkliniek Lunetten 2024  | webhosting: Crooijmans ICT