030 2898939

Uw dierenarts in Utrecht

Bel ons voor een afspraak of bij spoed: 030-2898939
Openingstijden: ma t/m vrij: 09:00 – 19:00 uur en do: 09:00 – 18:00 uur
Adres: Kampereiland 13-15, 3524 CZ Utrecht
Contactgegevens & routebeschrijving

Kale plekken bij Gerbils

Kale plekken of kaal worden van gerbils kan meerdere oorzaken hebben en komt regelmatig voor. Soms is het verharen symmetrisch.

Symptomen

Meestal vallen de kale plekken makkelijk op. Ze kunnen op een of meerdere plekken voorkomen, soms is het symmetrisch maar het kan ook over het hele lichaam voorkomen. Naast kaalheid kunnen de volgende symptomen tegelijk optreden:

  • depressie
  • gewichtsverlies
  • schilfering van de huid
  • geïrriteerde huid
  • jeuk

Gerbils kunnen op verschillende plekken kaal worden. Soms zie je bv dat de gerbil haren verliest bij zijn kop als gevolg van het schuren tegen metalen voorplekken of het excessief graven. Kale plekken op de achterhand en staart kan door te volle hokken, vechtwonden en aan de haren kauwen van metgezellen. Soms is kaalheid als gevolg van verkeerde voeding en als laatste zien we ook ectoparasieten zoals mijten en teken als oorzaak van de kaalheid.

Diagnose

Uw dierenarts zal het dier goed onderzoeken en eventueel een microscopisch huidafkrabsel maken om achter de oorzaak van de kaalheid te komen.

De behandeling van kale plekken

De behandeling zal afhankelijk zijn van de oorzaak. Bij parasieten zal uw dierenarts het dier behandelen en zal u hierna ook de woonomgeving moeten ontsmetten. . Bij ernstige jeuk zal er een injectie gegeven kunnen worden om de jeuk te onderdrukken. Niet in alle gevallen zal het mogelijk zijn de kaalheid te behandelen dit is afhankelijk van de oorzaak.

Gerbils hebben een geurklier op hun buik vlakbij de navel. Soms is daar een klein kaal plekje te zien, wat dus normaal is. Maar houd de klier wel goed in de gaten, aangezien deze kan gaan ontsteken. Daarnaast komen er ook tumoren voor die vanuit deze klier ontstaan.


© Dierenkliniek Lunetten 2024  | webhosting: Crooijmans ICT