030 2898939

Uw dierenarts in Utrecht

Bel ons voor een afspraak of bij spoed: 030-2898939
Openingstijden: ma t/m vrij: 09:00 – 19:00 uur en do: 09:00 – 18:00 uur
Adres: Kampereiland 13-15, 3524 CZ Utrecht
Contactgegevens & routebeschrijving

Voortplanting van Gerbils

Het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes is bij Gerbils niet altijd even makkelijk te zien, zeker wanneer er geen vergelijking mogelijk is. Bij mannetjes is de afstand tussen de anus en de geslachtsopening ongeveer twee keer zo groot als bij vrouwtjes.

De draagtijd van een gerbil bedraagt ongeveer 20 tot 23 dagen. De jongen worden kaal, doof en blind geboren en meestal bestaat een worp  uit 4 á 5 jongen. Pas na twee weken gaan de ogen open, soms zelfs later. De jongen drinken tot een leeftijd van zo’n 4 weken nog bij de moeder, maar beginnen met 3 weken al zelf wat vast voedsel te eten.

Rondom de geboorte kan het vrouwtje agressief worden naar het mannetje en hem wegjagen, met name bij haar eerste nestje. Zorg ervoor dat hij dus een eigen slaapnestje heeft. Zodra de jongen wat ouder worden mag het mannetje er vaak weer gewoon bij en helpt hij bij de opvoeding. Andere vrouwtjes kunnen daarentegen weer agressief worden naar de jongen en de pasgeboren pups doden. Bij latere nesten mogen de andere groepsleden ook helpen bij de opvoeding.

Wanneer de jongen een week of 5 á 6 oud zijn beginnen ze een eigen territorium te maken en kunnen ze bij de ouders weg. En vanaf een leeftijd van twee maanden proberen de jongen hun ouders te verdringen. Om gevechten te voorkomen is het dus verstandig om de jongen niet langer dan twee maanden bij de ouders te laten.

Het is niet precies bekend wanneer jonge gerbils geslachtsrijp zijn, maar meestal is dat tussen de 3 en 4 maanden, alhoewel er ook gevallen bekend zijn van gerbil vrouwtjes die al voor een leeftijd van 3 maanden hun eerste nestje hebben geworpen. Zorg daarom dat de mannetjes en vrouwtjes van elkaar gescheiden zijn voor ze 6 weken oud zijn.


© Dierenkliniek Lunetten 2024  | webhosting: Crooijmans ICT