030 2898939

Uw dierenarts in Utrecht

Bel ons voor een afspraak of bij spoed: 030-2898939
Openingstijden: ma t/m vrij: 09:00 – 19:00 uur en do: 09:00 – 18:00 uur
Adres: Kampereiland 13-15, 3524 CZ Utrecht
Contactgegevens & routebeschrijving

Gerbilsoorten

Mongoolse gerbil

Er zijn erg veel verschillende soorten gerbils, waarvan de Mongoolse gerbil het bekendst is. Zoals de naam al doet vermoeden komt deze gerbilsoort in het wild voor op de steppen van Mongolië. Zoals veel gerbils heeft de Mongoolse gerbil heeft nog het meeste weg van een soort minikangoeroe; hij heeft erg goed ontwikkelde achterpoten waarmee hij uitstekend kan springen en stevige nagels aan zijn voorpoten zodat hij ook goed kan graven. Verder heeft de Mongoolse gerbil en vrij lange staart met een pluimpje aan het uiteinde. Deze gerbil is vrij makkelijk tam te krijgen waardoor er in gevangenschap uitgebreid mee gefokt wordt en er uiteenlopende kleurslagen ontwikkeld zijn door hobbyfokkers.

Perzische gerbil

De Perzische gerbil heeft een enorm groot verspreidingsgebied en komt voor in Centraal- en Oost Azië, in Turkije, Azerbeidzjan, Turkmenistan, Iran, Irak, Afghanistan en Pakistan. De Perzische gerbil is groter dan de Mongoolse gerbil en heeft ook een iets langere levensverwachting, namelijk 6 tot 8 jaar. Deze gerbilsoort is echt een groepsdier en behoort dan ook in een groep gehouden te worden. Ze zijn met name ‘s avonds en ‘s nachts actief, en slapen overdag. Er bestaan nog geen kweekvormen of kleurslagen van deze gerbilsoort.

Dikstaart gerbil

Over de relatief onbekende dikstaart gerbil uit de Noordelijke Sahara is eigenlijk nog het minst bekend. Deze gerbilsoort wijkt nog het meeste af van alle andere gerbil soorten en  heeft meer weg van een hamster, zowel in uiterlijk en bouw met zijn korte staartje, als in zijn gedrag. Zo is deze gerbil meer actief in de schemering en slaapt hij overdag meestal. Ook zijn ze zo territoriaal dat ze als enige gerbilsoort vaak het beste in hun eentje gehouden kunnen worden. Dikstaartgerbils kunnen gemiddeld 3 tot 7 jaar oud worden in gevangenschap.


© Dierenkliniek Lunetten 2024  | webhosting: Crooijmans ICT