030 2898939

Uw dierenarts in Utrecht

Bel ons voor een afspraak of bij spoed: 030-2898939
Openingstijden: ma t/m vrij: 09:00 – 19:00 uur en do: 09:00 – 18:00 uur
Adres: Kampereiland 13-15, 3524 CZ Utrecht
Contactgegevens & routebeschrijving

Tandproblemen bij hamsters

Een hamster heeft vier snijtanden en twaalf kiezen, zes aan elke zijde, drie boven en drie onder. De vier snijtanden groeien levenslang door en de tanden zijn ivoor tot geel van kleur. De bovenste snijtanden zijn vrij kort en steken maar een paar millimeter uit, de ondertanden zijn langer. De voortanden horen op één punt bij elkaar te komen en netjes tegen elkaar aan te staan. De kaak is flexibel en hierdoor kunnen ze de tandjes iets uit elkaar bewegen waardoor er een spleetje tussen de tandjes ontstaat.

Tandproblemen is misschien wel het meest voorkomende probleem bij hamsters. Het is vaak te herkennen doordat ze gaan afvallen omdat ze niet meer genoeg kunnen eten. Ook zien we wel eens dat ze eten anders gaan aanpakken, zij proberen dit dan zijwaarts via de mondhoek aan te nemen. Weeg je hamster daarom minimaal 1 keer per 2 weken en check bij het verblijf schoonmaken altijd de hamster op medische problemen. Hierdoor kun je er al vroeg bij zijn.

Afbrokkelende ondertanden
Afwijkende kleur
boventanden helemaal weg

Er zijn verschillende oorzaken bekend voor afwijkende tanden:

Aangeboren afwijking

Ter gevolgen van een val waardoor de tand is beschadigd en verkeerd terug groeit

Ontstekingen van de mond en tand wortel

Stofwisseling problemen

afbrokkelende/ slecht groeiende tanden

Pijn aan de mond of hoofd

Diabetes

Tekorten van voedingstoffen

Een verblijf met tralies kan het gedrag tralie bijten creëren en zodoende de tanden permanent beschadigen

Vaak worden tandproblemen geconstateerd op de leeftijd van 4 maanden tot 1 jaar. In de meeste gevallen zijn tandproblemen niet terug te draaien. Het kan ook veel werk zijn om de hamster van alle behoeftes te kunnen voorzien, zoals speciaal eten en verzorging. Als er een andere oorzaak is zoals een ontsteking of tekort kan het met succes permanent behandeld worden.

Een behandeling van tandproblemen die permanent zijn kunnen bestaan uit elke 2 weken de tandjes laten bijslijpen en eventueel medicatie. Daarnaast hebben ze ook speciale voedingsbehoeftes. Bij tanden die erg zwak zijn en steeds afbrokkelen, is het noodzakelijk om speciale voeding aan te bieden. Dit kan betekenen dat de hamster de rest van zijn leven diverse zachte voedingen en papjes moet eten. Deze voeding moet dan dagelijks worden gemaakt en vers aangeboden worden.

De dierenarts kan je vertellen aan welke aandoening de hamster lijdt en hier een passend behandelplan voor maken.

Het risico van deze gebitsproblemen is dat zonder behandeling de tanden doorgroeien en na een korte tijd in het gehemelte, tong of wang van de hamster groeien. Zij kunnen dan niet meer eten en overlijden hier aan.


© Dierenkliniek Lunetten 2024  | webhosting: Crooijmans ICT