030 2898939

Uw dierenarts in Utrecht

Bel ons voor een afspraak of bij spoed: 030-2898939
Openingstijden: ma t/m vrij: 09:00 – 19:00 uur en do: 09:00 – 18:00 uur
Adres: Kampereiland 13-15, 3524 CZ Utrecht
Contactgegevens & routebeschrijving

Gebitsproblemen bij konijnen

Omdat de tanden en kiezen van een konijn gedurende zijn of haar hele leven blijven doorgroeien gaat er helaas ook nog wel eens iets mis met de tanden en kiezen van konijnen. Sommige konijnen hebben een afwijkende stand van de voortanden (snijtanden)  en wanneer deze doorgroeien omdat ze niet goed afslijten, valt dat meestal wel op bij een eigenaar. Deze tanden zijn namelijk goed te zien. Maar vaker zien we dat het probleem bij de kiezen ligt. En door de kleine mond van het konijn is dit probleem voor een eigenaar eigenlijk niet te herkennen.

Wanneer een konijn, bijvoorbeeld als gevolg van pijn in de mond (maar vaak is de oorzaak niet duidelijk), scheef gaat kauwen, zullen de kiezen vaak al snel ook scheef afslijten. Op den duur komen er haken op de kiezen die bij de onderkiezen meestal in de tong gaan prikken en bij de bovenkiezen in de wang. Deze haken kunnen zo scherp als een naald worden en elke hap die het konijn neemt prikken deze vlijmscherpe haken in de tong of wang. Het is geen wonder dat het konijn dan stopt met eten. In het begin zie je dat het konijn nog wel de zachte dingen eet, maar uiteindelijk stopt het konijn helemaal met eten en zitten ze vaak suf of sloom in hun hok.

Vaak herken je als eigenaar echter niet dat jou konijn pijn heeft bij het eten. Het lijkt erop alsof hij of zij wel  eet, omdat het konijn wel bij het voerbakje zit en het voerbakje ook leeg lijkt te raken.  Maar dat veel van de brokjes weer uit zijn mond vallen zie je niet doordat ze weer in het hooi terecht komen. Ook staan veel konijnen buiten en wordt er meestal alleen gekeken of het bakje leeg is. Regelmatig is dit een taak van de kinderen. Pas als het konijn duidelijk begint af te vallen realiseren veel eigenaren zich dat er iets mis is.

Zodra een konijn niet goed gaat eten krijgt hij of zij ook maag-darm problemen. Het voedsel wordt niet goed verteerd en de oh zo belangrijke darmbacteriën krijgen niet genoeg voedsel en hebben het lastig om te overleven. Resultaat is vaak dat een konijn tympanie (lucht in de maag of darmen krijgt) en dat de darmen gaan stil staan.

Het is dus zaak om op tijd het gebit te laten behandelen. Als de snijtanden afwijkend van stand zijn dan worden deze ingekort. Zijn er haken op de kiezen dan moeten deze verwijderd worden. In onze praktijk doen we dit door middel van gasnarcose en een speciaal voor knaagdieren gemaakt slijp apparaat. Gasnarcose is veiliger en het konijn is weer snel bij bewustzijn wat belangrijk is want het is belangrijk dat het konijn snel weer gaat eten. Ook heeft de gasnarcose niet een negatief effect op de darmbewegingen in tegenstelling tot de andere narcose middelen.

Op deze foto’s zie je Mickey die voor een behandeling komt.

konijn mickey wordt onder narcose gebrachtkonijn mickey wordt behandeld aan het gebit

konijn mickey wordt behandeld aan het gebit foto 2konijn mickey is weer bijgekomen na de behandeling

konijn mickey is weer helemaal hersteld na de narcosebehandeling3

Adres- en contactgegevens

Dierenkliniek Lunetten
Kampereiland 13-15
3524 CZ Utrecht
030 – 289 8939
info@dierenklinieklunetten.nl

Wij zijn elke werkdag vanaf 09.00 uur telefonisch bereikbaar.

Openingstijden

Maandag: 09:00 – 19:00 uur
Dinsdag: 09:00 – 19:00 uur
Woensdag: 09:00 – 19:00 uur
Donderdag: 09:00 – 19:00 uur
Vrijdag: 09:00 – 19:00 uur
Zaterdag: Gesloten
Zondag: Gesloten

Behandelingen zijn vanaf 10:00 uur.


© Dierenkliniek Lunetten 2024  | webhosting: Crooijmans ICT