030 2898939

Uw dierenarts in Utrecht

Bel ons voor een afspraak of bij spoed: 030-2898939
Openingstijden: ma t/m vrij: 09:00 – 19:00 uur en do: 09:00 – 18:00 uur
Adres: Kampereiland 13-15, 3524 CZ Utrecht
Contactgegevens & routebeschrijving

Hamstersoorten

Er worden een aantal hamstersoorten gehouden als huisdieren. Hamsters zijn voornamelijk nachtdieren. Ze zijn wakker in de avond en nacht. Ze zijn een perfect huisdier voor mensen die overdag veel werken. Ze zijn daardoor wat minder geschikt als huisdier voor kinderen, zij zullen het diertje dan maar weinig zien.

De Roborovski dwerghamster

De Roborovski dwerghamster ook vaak een woestijnhamster genoemd. Deze kleine hamstertjes van ongeveer 30 gram worden niet zo vaak gezien. In het wild leven deze hamstertjes in kleine groepjes. In een hokje gaat dit vaak niet goed en adviseren we ook om ze gescheiden te houden. Er wordt steeds meer door fokkers gewerkt om het sociale karakter van de hamstertjes terug te fokken. Deze hamstertjes hebben als bijzonderheid een hok nodig met veel zand om in te spelen en bodem om in te graven.

De Syrische hamster

De Syrische hamster ook wel goudhamster, is een van de meest gehouden hamster soorten in Nederland. Zij wegen ongeveer 130-200 gram. Dit hamstertje komt in veel verschillende kleuren voor. Ze hebben wat grotere leefruimtes nodig. Een hok vanaf 100cm bij 50cm is de minimale grootte. Vaak zie je dan alsnog dat de hamster zich verveelt, zorg ervoor dat er genoeg vermaak in het hok aanwezig is. Ze houden veel van graven en naar eten zoeken. Ze hebben van alle hamsters vaak ook het liefste karakter.

De Campbelli dwerghamster

De Campbelli dwerghamster is een hamster die vaak wordt verward met de Russische dwerghamster. Zij lijken ontzettend op elkaar. Vaak kan alleen een echte kenner ze uit elkaar halen. De Campbelli is vaak net even iets groter, 30 tot 80 gram, en heeft vaak een iets langere vacht. Ook is het kopje en de oortjes net iets anders. Meestal zijn zij ook iets zwaarder en forser in bouw. Het zijn Sociale hamsters die van nature in groepjes leven die bestaan uit meerdere koppels. Als je Campbellies bij en goede fokker koopt kun je ze ook met 2 of meer in een hok houden. Dit is vaak alleen weggelegd voor zeer ervaren hamster houders. Het vergt namelijk veel tijd en werk om deze groepjes gelukkig bij elkaar te houden. Ook is het risico dat ze alsnog alleen gehuisvest moeten worden heel groot. U kunt hiervoor het beste bij een goede Campbelli fokker advies inwinnen.

De Russische dwerghamster

De Russische dwerghamster is een klein hamstertje dat 30 tot 60 gram kan wegen. Dit zijn leuke hamstertjes met vaak een wildkleur. Bij de zwarte hamsters moet goed opgelet worden, zij hebben aanleg om sneller ziek te worden en Parkinson te hebben. In de winterperiode zullen deze hamsters van kleur veranderen hierdoor heten ze ook wel Winter White hamsters genoemd.

De chineese dwerghamster

Dit hamstertje is in uiterlijk een beetje anders dan de rest van de hamsters. Een wat langer lijfje en een klein staartje. Ze zijn atletischer en “handiger” in hun leef omgeving dan alle andere hamsters. Ze komen is een aantal grijs, wit en bruin kleuren.


© Dierenkliniek Lunetten 2024  | webhosting: Crooijmans ICT