030 2898939

Uw dierenarts in Utrecht

Bel ons voor een afspraak of bij spoed: 030-2898939
Openingstijden: ma t/m vrij: 09:00 – 19:00 uur en do: 09:00 – 18:00 uur
Adres: Kampereiland 13-15, 3524 CZ Utrecht
Contactgegevens & routebeschrijving

Epilepsie bij gerbils

Een van de aandoeningen die voorkomt bij gerbils en mogelijk veroorzaakt wordt door stress is epilepsie. Soms lijkt er een erfelijke basis voor te zijn, wanneer bijvoorbeeld de ouderdieren ook epilepsie hebben. We zien epilepsie vooral bij gerbils die lijden aan stress, verkeerde verzorging of bij plotselinge verandering in leef omgeving.

Symptomen epilepsie

Vaak zien we epilepsie bij gerbils voor het eerst tegen de tijd dat ze in de puberteit komen zo rond de leeftijd van 2 à 3 maanden. De aanvallen kunnen mild tot heftig zijn en kunnen regelmatig optreden. Zowel de frequentie van de aanvallen als de ernst van de symptomen neemt meestal tegen de leeftijd van 6 maanden af.

Bij milde aanvallen zie je de gerbil verstijven alsof deze in een trance zit. Hierbij kunnen de oren en de snorharen wat trillen.

Bij heftige aanvallen verstarren ze, liggen plat op de grond gedrukt met trillende snorharen, knipperende ogen en klapperende oortjes en de voorpoten krampachtig vooruit gestrekt. Daarna vallen ze op hun zij en schokken met hun hele lijf. Haal de oorzaak van de stress weg en laat de gerbil rustig in zijn vertrouwde omgeving bijkomen. Vaak komt het dan vrij snel weer goed.

Oorzaken van epilepsie

Meestal is er een erfelijke  oorzaak. Andere redenen voor epilepsie kunnen zijn:

  • plotselinge stress
  • verkeerde behandeling
  • verandering in woon omgeving bv een nieuw hok

Diagnose epilepsie

Het stellen van de diagnose wordt gesteld aan de hand van de symptomen en het uitsluiten van andere oorzaken. Heeft u het vermoeden dat uw gerbil epilepsie heeft dan is het raadzaam het filmen van een aanval zodat u dit kunt laten zien aan uw dierenarts als u met uw gerbil op consult komt.

De behandeling van epilepsie

Afhankelijk van de ernst en de frequentie van de aanvallen zal er wel of niet een behandeling ingezet worden.

Als de gerbil ouder wordt verminderen de aanvallen meestal rond de leeftijd van 6 maanden. Om de risico’s zo veel mogelijk te voorkomen is het van belang stress zo veel mogelijk te voorkomen. Zet het hok op een rustige plek en breng niet te veel veranderingen aan in de hok.

Zorg ervoor dat de gerbils genoeg speelmateriaal hebben om te voorkomen dat deze zich gaan vervelen Zorg er ook voor dat de gerbils voldoende beweging krijgen, door klimmogelijkheden en graafmogelijkheden in het verblijf te creëren.

Preventie van epilepsie

Het is belangrijk dat een gerbil in de eerste 3 weken van zijn leven gewend wordt om in de hand genomen te worden. Koop het dier daarom ook bij een vertrouwd adres die het dier voldoende aandacht heeft gegeven.


© Dierenkliniek Lunetten 2024  | webhosting: Crooijmans ICT