030 2898939

Uw dierenarts in Utrecht

Bel ons voor een afspraak of bij spoed: 030-2898939
Openingstijden: ma t/m vrij: 09:00 – 19:00 uur en do: 09:00 – 18:00 uur
Adres: Kampereiland 13-15, 3524 CZ Utrecht
Contactgegevens & routebeschrijving

Corona blog

Hoe corona de wereld van de dierenartsenpraktijk beïnvloedt.

Dit ene virus heeft natuurlijk op ons allen een grote invloed. Zo belde een klant laatst bij mij thuis aan, met de vraag wat ze nu met haar nieuwe pup aanmoest, nu alle dierenartsen dicht waren. Ik kon haar gelukkig geruststellen dat wij de zorgen voor onze viervoeters voortzetten. Maar dat het leven in de praktijk anders eruitziet dan vóór de corona moet duidelijk wezen. Laat ik een kijkje geven hoe dit er nu uitziet. Het grootste verschil voor ons, zit hem wel het in het gemis in het contact met jullie eigenaren. Natuurlijk zijn wij hier voor de dieren, maar jullie als eigenaren zijn onmisbaar. Jullie kennen je dier(en) en zijn degenen die ons kunnen vertellen wat er mis is. Het voelt daarom heel onwennig om de klant in de wachtkamer achter te moeten laten en jullie huisdier alleen met ons mee de spreekkamer in te nemen. Wij kunnen ons ook helemaal indenken hoe het voor u moet zijn om dit mee te moeten maken. En eerlijk is eerlijk, jullie maken het werk ook extra gezellig.

Dit corona-protocol begon ermee u geen hand meer te mogen geven. Onze stagiaire kreeg vervolgens de taak na elke patiënt alle deurklinken en het pinapparaat te desinfecteren. Deze stagiaire is nu echter al 3 weken thuis omdat de voortschrijdende informatie vanuit de regering duidelijk maakte dat we het met zo min mogelijk personeel moeten doen.Waar we op maandag en vrijdag meestal twee paraveterinairen hebben, werkt er nu nog maar eentje.. Voor zover mogelijk doen zij thuis nog wat werkzaamheden. Samen met een aantal andere praktijken komen we maandelijks bijeen voor bijscholing. Het onderwerp corona en hoe we met dit lastige virus om moeten gaan, blijkt tevens het grootste. We kwamen uit op de volgende uitgebreide maatregelen:

– Slechts één eigenaar mag met het dier komen en hij of zij mag het dier niet zelf vasthouden. In het begin mocht de eigenaar op 1,5 m afstand blijven toekijken maar in de praktijk bleek dit niet voldoende. Bijna alle praktijken hebben nu het voorschrift dat de eigenaar in de wachtkamer blijft of buiten moet wachten.

– In de wachtkamer mag één persoon tegelijk wachten. Noodgedwongen moeten alle andere klanten buiten wachten. Een veel voorkomend gezicht tegenwoordig. Toen ik vandaag langs Trekpleister liep, stond er ook al een rij geduldig te wachten. Voor mij (en voor waarschijnlijk meer mensen van mijn leeftijd) moest ik onwillekeurig terugdenken aan overeenkomstige gebeurtenissen in een tijd waarin dit soort dingen ‘normaal’ waren zoals destijds in het Oostblok en de Tweede Wereld Oorlog. Wij dachten dat dit nooit (meer) hier zou kunnen gebeuren. Het gevoel dat we in een droom zitten blijft bij mij hierdoor steeds een beetje voortleven.

– Voer en/of medicijnen moeten van tevoren besteld worden; wij sturen u  een Tikkie zodat u van tevoren kunt betalen of u betaalt via het pinapparaat. Het pakketje wordt voor u klaargelegd, waardoor u het pakje meteen – zonder af te rekenen – mee kunt nemen. Gelet dus op het risico op besmettingsgevaar voor zowel u als ons personeel.

– Op dit moment voeren we alleen noodzakelijke behandelingen uit. Binnen de beroepsgroep waren er vragen over wel of niet vaccineren en/of katten steriliseren. Wij hebben ervoor gekozen om katten wel te steriliseren want anders zitten we van de zomer met heel veel kittens en zullen de asiels een nog groter probleem hebben dan normaal. De entingen hebben wij (behalve bij kittens en pups) eerder uitgesteld omdat de maatregelen van de regering alleen tot 6 april golden. Inmiddels weten we niet hoe lang de maatregelen gaan duren en om ziekte-uitbraak van bijvoorbeeld de Ziekte van Weil (wat ook besmettelijk kan zijn voor de mens) te voorkomen, hebben wij besloten wel te vaccineren zolang er geen complete lockdown is. Ook voor de andere ziekten moeten we overigens blijven opletten.


Lieve mensen,

Corona blijft iedereen bezig houden. Bij elke snotterige kat wordt door ons gevraagd: is er iemand in het huishouden verkouden en/of is de huisgenoot besmet met corona?  Want ook honden, fretten, nertsen en hamsters kunnen corona krijgen.

In de tussentijd is het in alle dierenartsenpraktijken extra druk. Dagen van 12 uur werken zonder pauze is meer regel dan uitzondering. Een bijkomend probleem vandaag de dag is dat er bijna geen waarnemende dierenartsen of paraveterinairen zijn. Dit betekent; zou een van ons uitvallen met of zonder corona dat onze werkzaamheden ernstig in de problemen zouden raken. Alle dierenartsenpraktijken kampen hiermee, maar wij willen wel de zorg voor alle dieren blijven waarborgen.

We merken dat het voor sommige eigenaren lastig is dat wij het huisdier mee naar binnen nemen en dat de eigenaren in de wachtkamer moeten blijven wachten. Daar hebben wij alle begrip voor, ook voor ons is deze situatie lastig en bewerkelijk. Achter de deur werken wijzelf ook met een mondkapje of faceshield om. Zo zorgen wij dat wij elkaar onderling hopelijk niet besmetten, immers ook wij hebben een thuisfront die ons kan besmetten of omgekeerd. Een bijkomend probleem is echter dat er ook andere virussen ronddwalen en we merken dat steeds meer mensen een Corona test moeten laten doen. Bij een snotterende neus, keelpijn, et cetera moet volgens de richtlijnen dan alles meteen plat gelegd worden.

Het een en ander betekent dat bij een eventuele Corona verdenking, wij onze werk niet kunnen doen. Om dit te voorkomen zijn wij genoodzaakt om onze Corona maatregelen voorlopig te handhaven. Alleen bij grote uitzondering (bijvoorbeeld bij euthanasieën) maken wij een uitzondering. Bij het inslapen van een dier mogen maximaal twee eigenaren erbij zijn, mits de eigenaren net als wij een masker dragen.

Wij hopen op uw begrip en geduld.

Team Dierenkliniek Lunetten© Dierenkliniek Lunetten 2021  | webhosting: Crooijmans ICT